Weinig onderwerpen waar zoveel zin en onzin over geschreven wordt, zoveel welles/nietes discussies gehouden worden als over gezonde voeding. Elke dieetvorm , gehypet of niet, claimt wel een of ander ‘gezondheids’voordeel of belooft een strak en slank lichaam…. Wij hebben absoluut niet de waarheid in pacht, maar wat we wel zeker weten, is dat het voedingspatroon van de gemiddelde westerse mens ronduit dramatisch is en maar al te vaak ziekmakend. Er is massa’s wetenschappelijk onderzoek om dit te bevestigen.
Proteinen, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Allen hebben ze een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zij het als bouwstof, energieleverancier, begeleiding bij metabole processen of als ondersteuning voor ons immuunsysteem. Eén of ander bestanddeel, of het nu proteïnen, koolhydraten of vetten zijn, weglaten of ook overdoseren in een voedingspatroon, kan op lange termijn nooit een goed plan zijn. Daarmee ondermijn je een gezond functioneren van je lichaam. Een fancy of trendy dieet heb je dan ook helemaal niet nodig op je weg naar meer gezondheid….
Wij stammen af van jagers-verzamelaars en de manier waarop onze stofwisseling werkt is nog nog altijd grotendeels gebaseerd op ons genoom van toen. Ondertussen passen wij ons genetisch aan.. maar lang niet zo snel als onze maatschappij en in het bijzonder onze eetcultuur geëvolueerd is. Een beetje meer ‘back to basics’ zou ons al een pak verder helpen.
Groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren , (wit) vlees, zaden, noten, eieren…als je dat op je bord hebt liggen op welk moment van de dag ook, dan kom je al een heel eind. Al wat we verder op ons bord gooien mag en kan, maar liefst niet te veel of niet elke dag.
Daarmee is eigenlijk de essentie gezegd..simple and stupid
Maar meestal wringt het hier het meest, ga maar na hoe je dagelijkse bord eruit ziet…het gaat meestal niet over wat wel of niet mag, maar wel over ‘meer of minder van’ en dat alle dagen van de week, over het complete plaatje dus… daarmee bouw je een evenwichtig voedingspatroon
“Let food be thy medicine and medicine thy food”
Variatie is hét sleutelwoord voor een gezond voedingspatroon.
Geen enkele voedingsbron bevat alles wat je nodig hebt, ook groenten en fruit niet…Enkel door heel veel variatie in je dagelijkse kost te brengen kom je tot een evenwichtig en gezond voedingspatroon. Daarbij primeert het eten van kleine beetjes van verschillende dingen op het veel eten van één (zelfs al is het broccoli). Breng daarbij zoveel mogelijk verschillende kleuren op je bord en er bestaat nog weinig of geen discussie over hoe gezond je bezig bent en je darmflora zal je dankbaar zijn!
Maar zelfs dan gaat het niet altijd goed… Het is dan ook zo dat iedereen een individuele voedingsnoodzaak heeft. Daarom is het onmogelijk om één hetzelfde voedingsplan voor iedereen op te stellen. Iedereen heeft individuele noden. Wat jij nodig hebt is afhankelijk van jouw metabolisme en jouw activiteiten en soms ook van jouw klachten.
Tijdens onze voedingsbegeleiding kijken we naar jouw individuele gezondheid. Wat is voor jou belangrijk en bij welke voeding ben jij gebaat – of juist niet. Je krijgt hiervan steeds een duidelijke uitleg op maat zodat je begrijpt waarom bepaalde voedingsmiddelen voor jou een must zijn of net nadelig zijn voor je gezondheid.